Preview

Arable Farming and Plant Breeding in Belarus

Advanced search

BREEDING OF SPICIFEROUS FOOD VARIETIES OF WHITE LUPINE – THE NEXT STAGE OF THE CROP DOMESTICATION

Abstract

The paper describes the importance of white lupine as a food crop and the history of breeding of fodder and food varieties; the world progress made in this field is stated. To increase adaptability of white lupine it is recommended to use close wild subspecies of the tribe in hybridization: Greek lupine, Vavilov's lupine. The paper presents the results of our own breeding of food varieties of white corymbose lupine - Ellin and pseudo-wild - Gwin. A number of innovative samples of the spiciferous morphophysiological type are created and tested. Directions for further improvement of spiciferous plants of white lupine are discussed. It is supposed that sweet lupine varieties of the white spiciferous morphophysiological type will use effectively the soil and climatic factors of the favorable vegetation period for growth and development, while ripening in the second half of August, thereby ensuring regularly high yields (over 5 t/ha) of high-quality seeds for food.

About the Authors

P. A. Pashkevich
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


D. I. Klusova
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


D. A. Bugrova
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


N. S. Kuptsov
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


References

1. Wink, M. Patterns of quinolizidine alkaloids in 56 species of the genus Lupinus / M. Wink, C. Meißner, L. Witte // Phytochemistry. – 1995. – № 38. – P. 139–153.

2. Майсурян, Н.А. Люпин / Н. А. Майсурян, А. И. Атабекова // М. : Колос, 1974. – 464 с.

3. Gladstone, J. S. Distribution, origin, taxonomy, history and importance // J. S. Gladstone // Lupins as Crop Plants. Biology, Production and Utilization. – 1998. – P.1–39.

4. Kurlovich, B. S. Lupins: Geography, Classification, Genetic Resources and Breeding // B. S. Kurlovich. – St. Petersburg, Publishing house «Intan», 2002. – 468 p.

5. Sengbusch, von R. Süßlupinen und Öllupinen. Die Entstellungsgeschichte einiger neuer Kulturpflanzen / R. von Sengbusch // Landwirtschaftliche Jahrbücher. – 1942. – № 91. – P. 719–880.

6. Купцов, Н. С. Люпин – генетика, селекция, гетерогенные посевы / Н. С. Купцов, И. П. Такунов. – Брянск, Клинцы, ГУП «Клинцовская городская типография», 2006. – 576 с.

7. Mikołajczyk, J. Inheritance of certain morphological and physiological characters in Lupinus albus // Genetica Polonica. – 1967. – Vol. 2, № 1. – P. 19–22.

8. Гатаулина, Г. Г. За белым люпином будущее / Г. Г. Гатаулина // Белый люпин. Культура  века. – 2014. – № 1. – С. 2–6.

9. Гатаулина, Г. Г. Люпин белый (Lupinus albus L.): создание адаптированных сортов и использование в биологизации земледелия // Г. Г. Гатаулина, А. В. Щитикова // Биологическая интенсификация систем земледелия: опыт и перспективы в современных условиях развития: материалы Национальной научно-практич. конф., Ульяновск, 2–3 июля 2021 г. / Ульяновский государственный аграрный университет им. П. А. Столыпина. – Ульяновск, 2021. – С. 77–78.

10. Лукашевич, М. И. Характеристика районированных сортов белого и узколистного люпина селекции всероссийского НИИ люпина / М. И. Лукашевич, П. А. Агеева, М. В. Захарова // Стратегия и приоритеты развития земледелия и селекции в Беларуси. Достижения науки – производству : материалы научно-практич. конф., посвященной 15-летию Научнопрактического центра НАН Беларуси по земледелию, Жодино, 8–9 июля 2021 г. / РУП «Научно-практический центр НАН Беларуси по земледелию»; редкол. : Привалов Ф. И. [и др.]. – Минск: ИВЦ Минфина, 2021. – С. 220.

11. Алкалоиды люпина узколистного как фактор, определяющий альтернативные пути использования и селекции культуры / М. А. Вишняков [и др.] // Вавиловский журнал генетики и селекции. – 2020. – Т. 24, № 6. – С. 625–635.

12. Люпин белый – ценная маслично-белковая культура. / Н. С. Купцов [и др.] // Земледелие и защита растений. Наука производству. Зернобобовые культуры – резерв оптимизации содержания белка в зернофураже. Приложение к журналу. – 2020. – № 1. – С. 23–27.

13. Хохряков, А. П. Эволюция биоморф растений / А. П. Хохряков. – М. : Наука, 1981. – 106 с.

14. Sirtori, C.I. The evolving story of dietary proteins – from structural and functional nutrients to biopharmaceuticals: is lupin the superstar / C.I. Sirtori // Devoloping lupin crop into a major and sustainable food and feed source. Proc.of the XIV International Lupin Conference, Milan, 21–26.06.2015 / Universita degli studi di Milano; ed. J.Capraro [et al.]. – Milan, 2015. – P. 1.

15. Sweetingham, M. Lupins – reflections and future global possibilities / M. Sweetingham, R. Kingwell // Lupins for health and wealth: proc. of the 12th International Lupin Conference, Fremantle, 14–18.09.2008. – Department of Agriculture and Food. – Wembley, 2008. – P. 514–524.

16. Пашкевич, П.А. Использование люпина греческого для повышения экологической устойчивости люпина белого / П. А. Пашкевич, А. А. Кот // Интродукция, сохранение и использование биологического разнообразия флоры: материалы Межд. науч. конф., посвященной 90-летию ЦБС НАН Беларуси, Минск, 28.06–1.07.2022 г. : в 2 ч. / Национальная академия наук Беларуси, Отделение биологических наук, Научно-практический центр по биоресурсам, Центральный ботанический сад ; [редкол.: В. В. Титок (отв. ред.) и др.]. – Ч. 1. – Минск: Белтаможсервис, 2022. – С.441–443.

17. Sipsas, S. Lupin products – concepts and reality / S. Sipsas // Lupins for health and wealth : proc. of the 12th International Lupin Conference, Fremantle, 14–18.09.2008. – Department of Agriculture and Food. – Wembley, 2008. – P. 506–513.

18. Козловский, А. А. Эволюция биоморфофизиологии растений люпина узколистного в ходе доместикации и селекции / А. А. Козловский, Н. С. Купцов // Земледелие и селекция в Беларуси: сб. науч. тр.; редкол. : Привалов Ф. И. (гл. ред.) [и др.] / Научно-практический центр НАН Беларуси по земледелию. – Минск: ИВЦ Минфина, 2020. – № 56. – С. 367–379.

19. Организационно-технологические нормативы возделывания сельскохозяйственных культур : сб. отраслевых регламентов / Нац. акад. наук Беларуси ; [рук. разраб. : Ф. И. Привалов и др.]. – Минск : Белорус. наука, 2012. – 288 с.


Review

For citations:


Pashkevich P.A., Klusova D.I., Bugrova D.A., Kuptsov N.S. BREEDING OF SPICIFEROUS FOOD VARIETIES OF WHITE LUPINE – THE NEXT STAGE OF THE CROP DOMESTICATION. Arable Farming and Plant Breeding in Belarus. 2023;(59):286-294. (In Russ.)

Views: 182


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0130-156X (Print)