Preview

Arable Farming and Plant Breeding in Belarus

Advanced search

COMPOSITION AND RATIO OF FATTY ACIDS IN WINTER AND SPRING RAPE OILSEEDS

Abstract

The article presents the results of the analysis of fatty acid composition of varieties and samples of rape, which are characterized by a high content of unsaturated oleic acid: 58.1-67.8% - in winter rape and 54.8-67.5% - in spring rape. The best samples with oleic acid content of 74-76% and linoleic acid of 10-15% and linolenic acid of 3.5-4% are similar to olive oil in terms of fatty acid composition. A positive correlation (r=0.93) between oleic acid content and rape oil content is identified. A strong positive correlation between the content of oleic and linolenic acid (r=0.99), as well as arachidonic acid (r=0.99) is shown. A strong negative correlation is established between the level of linoleic acid and arachidonic acid (r=-0.90), as well as with eicosenoic (r=-0.85) fatty acids. It is shown that anti-nutritional erucic acid is in a strong positive correlation with arachidonic (r=0.99) and stearic (r=0.73) acids. A strong negative relation is established between erucic acid and oleic acide (r=-0.89), and a medium relation - with linolenic (r=-0.57) acid.

About the Author

Ya. E. Piliuk
РУП «Научно-практический центр НАН Беларуси по земледелию»
Belarus


References

1. Денисова, Э.В. Генетические основы селекции рапса (Brassica napus L.) на улучшение биохимических качеств семян / Э.В. Денисова, Т.В.Мазяркина. – Новосибирск. ИЦиГ СО РАН, 2010. – 253 с. – ISBN 978-5-91291-003-6

2. Комов. В.П., Шведова В.Н. Бихимия. – М.: Дрофа, 2004. – С. 284–301.

3. Глик Б., Пастернак Дж. Молекулярная биотехнология. Принципы и применение. – М.: Мир, 2002. – 408 с.

4. Химия жиров / Б.Н. Тютюнников, З.И. Бухштаб, Ф.Ф. Гладких, А.П. Мельник. – М.: Колос, 1992. – 448 с.

5. Григорьева, В.Н. Факторы, определяющие биологическую полноценность жировых продуктов / В.Н. Григорьева, А.Н. Лисицин // Масложировая промышленность. – 2002. – №4. – С. 14–17.

6. Пилюк, Я.Э. Рапс в Беларуси: (биология, селекция и технология возделывания) / Я. Э. Пилюк – Минск : Бизнесофсет, 2007. – 239 с.

7. Trautwein T.A. n-3 Fatty acids – physiological and technical aspects for theiruse in food // Eur.J. Lipid Sci. Technol. – 2001 – 103. – P. 45-55.

8. Артеменко, И.П. Актуальные проблемы переработки маслосырья в России / И.П. Артеменко, Р.Н. Дюбинский // Масложировая промышленность. – 2005. – №4. – С. 4–7.

9. Организационно-технологические нормативы возделывания кормовых и технических культур: сборник отраслевых регламентов / Национальная академия наук Беларуси, Научно-практический центр НАН Беларуси по земледелию; рук. Разраб.: Ф.И. Привалов [и др.]; под общ. ред. В.Г Гусакова, Ф.И. Привалова. – Минск: Беларус. навука, 2012. – С. 380-396.

10. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур / под ред. М. А. Федина. – М., 1988. – 121 с.

11. Методические указаниями по изучению мировой коллекции масличных культур / ВИР – СПб., 1976. – 23 с.

12. Доспехов, Б.А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований) / Б.А. Доспехов. 5-е изд., доп. и перераб. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.


Review

For citations:


Piliuk Ya.E. COMPOSITION AND RATIO OF FATTY ACIDS IN WINTER AND SPRING RAPE OILSEEDS. Arable Farming and Plant Breeding in Belarus. 2022;(58):420-427. (In Russ.)

Views: 135


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0130-156X (Print)