Preview

Arable Farming and Plant Breeding in Belarus

Advanced search

RESULTS OF THE STUDY OF SPRING MALTING BARLEY COLLECTION BY SOME CHARACTERISTICS OF GRAIN QUALITY UNDER THE CONDITIONS OF BELARUS

Abstract

As a result of the study of spring barley collection samples and summarizing of the obtained data, efficient sources by protein content, size and extractivity of grain for their purposeful use as initial material for the breeding of malting varieties were revealed.

About the Author

E. I. Poznyak
Научно-практический центр НАН Беларуси по земледелию
Belarus


References

1. Гриб, С.И. Ячменному полю – интенсивные сорта / С.И. Гриб. – Минск: Ураджай, 1992. – 158 с.

2. Грязнов, А.А. Ячмень карабалыкский / А.А. Грязнов. – Кустанай: Кустанайский печатный двор, 1996. – 448 с.

3. Кадыров, А.М. Возделывание пивоваренного ячменя в Беларуси / А.М. Кадыров. – Минск: УП «Орех», 2005. – 56 с.

4. Гончаров, П.Л. Растениеводство на рубеже веков / П.Л. Гончаров // Сибирские ученые – аграрно-промышленному комплексу: материалы науч. конф., посвящ. 30-летию Селекц. центра СибНИИСХа, Омск, 15 декабря 2000 г. / Рос. акад. с.-х. наук, Сиб. НИИСХ; редкол.: Д.Д. Моргун [и др.]. – Омск, 2000. – С. 14-15.

5. Жученко, А.А. Эколого-генетические основы адаптивной системы селекции растений / А.А. Жученко // Селекция и семеноводство. – 1999. – №4. – С. 5-16.

6. Урожайность и качество зерна яровой пшеницы в условиях Томской области / С.А. Сучкова [и др.] // Вестник Томского государственного университета. – 2013. – №370. – С. 183-186.

7. Lazauskas, S. The effect of nitrogen fertilizers and fungicides on the yield and grain size of malting barley varieties under contrasting meteorological conditions / S. Lazauskas, R. Semaškien, V Paplauskien // Agriculture. – 2005. – Vol. 92. – P. 52-65.

8. Passarella, V. Breeding effects on sensitivity of barley weight and quality to events of high temperature during grain filling / V. Passarella, R. Savin, G. Slafer // Euphytica. – 2005. – Vol. 141, №1-2. – P. 41-48.

9. Гончаренко, А.А. Об адаптивности и экологической устойчивости сортов зерновых культур / А.А. Гончаренко // Вестник Российской академии с/х наук. – 2005. – №6. – С. 49-53.

10. Ермолаева, Г.А. Справочник работника лаборатории пивоваренного предприятия / Г.А. Ермолаева. – СПб: Профессия, 2004. – 536 с.

11. Коданев, И.М. Повышение качества зерна / И.М. Коданев. – М.: Колос, 1976. – 304 с.

12. Федько, В.И. Урожай и качество зерна сортов ярового ячменя в зависимости от доз и соотношений минеральных удобрений в условиях Западной Лесостепи УССР: автореф. дис. ... канд. с.-х. наук: 06.01.09 / В.И. Федько; НИИЗЖ западных районов УССР. – Харьков, 1975. – 29 с.

13. Гурбан, К.А. Влияние удобрений и регуляторов роста на урожайность и качество зерна яровой пшеницы и ячменя на дерново-подзолистых легкосуглинистых почвах северовосточной части Беларуси: автореф. дис. ... канд. с.-х. наук: 06.01.04 / К.А. Гурбан; БГСХА. – Минск, 2001. – 22 с.

14. Вчерашний, М.Б. Проблема пивоваренного ячменя в Красноярском крае и пути ее решения: автореф. дис. ... канд. с.-х. наук: 06.01.09 / М.Б. Вчерашний; Красноярский НИИСХ. – Москва, 1998. – 19 с.

15. Cultivar and environmental effects on malting quality in barley / H.A Eagles [et al.] // Agric. Res. – 1995. – Vol. 46, №5. – P. 831-844.


Review

For citations:


Poznyak E.I. RESULTS OF THE STUDY OF SPRING MALTING BARLEY COLLECTION BY SOME CHARACTERISTICS OF GRAIN QUALITY UNDER THE CONDITIONS OF BELARUS. Arable Farming and Plant Breeding in Belarus. 2015;(51):340-346. (In Russ.)

Views: 115


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0130-156X (Print)