TECHNOLOGICAL QUALITIES OF WINTER WHEAT COLLECTION SAMPLES
Abstract
The results of the study of technological qualities of grain in winter wheat collection samples under the conditions of Gomel oblast are presented in the article. The varieties of Don 93, Sluga, Batuta, Fortuna, and Tonacja had the highest general bread assessment scores, such as 4.09, 4.06, 3.95, 3.94, and 3.93, respectively. The lowest scores were in the varieties of Ludvig (3.33), Dar Zernograda (3.38), Darota (3.41), and Batko (3.44). The varieties of Batuta, Don 93, Start, and Tonacja were distinguished by the complex of technological qualities. The varieties of Aktyor, Arina, Dar Zernograda, Darota, and Ludvig had the lowest complex technological bread assessment scores.
About the Authors
S. N. KulinkovichBelarus
O. A. Baranovskaya
Belarus
References
1. Носатовский, А.И. Пшеница / А.И. Носатовский. – Москва: Колос, 1965. – 568 с.
2. Ауэрман, Л.Я. Технология хлебопекарного производства / Л.Я. Ауэрман. – 8-е изд., перераб. и доп. – Москва: Колос, 1984. – 416 с.
3. Конарев, В.Г. Белки пшеницы / В.Г. Конарев. – Москва: Колос, 1980. – 351 с.
4. Кулинкович, С.Н. Озимая пшеница в вопросах и ответах / С.Н. Кулинкович, В.С. Бобер. – Минск: Наша идея, 2012. – 318 с.
5. Петрова, Н.Н. Новые подходы к селекции озимой пшеницы в Беларуси. / Н.Н. Петрова. – Горки: БГСХА, 2012. – 349 с.
6. Дорофеев, В.Ф. Пшеницы мира / В.Ф. Дорофеев. – Ленинград: Колос, 1987. – 559 с.
7. Беркутова, Н.С. Методы оценки и формирования качества зерна / Н.С. Беркутова. – Москва: Росагропромиздат, 1991. – 206 с.
8. Пакудин, В.З. Оценка экологической пластичности и стабильности сортов сельскохозяйственных культур / В.3. Пакудин, JI.М. Лопатина // Сельскохозяйственная биология. – 1984. – №4. – С. 109-113.
9. Возделывание озимой пшеницы / С.Н. Кулинкович [и др.] // Организационнотехнологические нормативы возделывания зерновых, зернобобовых, крупяных культур: сб. отраслевых регламентов / Нац. акад. наук Беларуси, Науч.-практ. центр НАН Беларуси по земледелию; рук. разраб.: Ф.И. Привалов [и др.]. – Минск: Беларуская навука, 2012. – С. 45-62.
10. Пумпянский, А.Я. Технологические свойства мягких пшениц / А.Я. Пумпянский – Ленинград: Изд-во «Колос», 1971. – С. 7.
Review
For citations:
Kulinkovich S.N., Baranovskaya O.A. TECHNOLOGICAL QUALITIES OF WINTER WHEAT COLLECTION SAMPLES. Arable Farming and Plant Breeding in Belarus. 2015;(51):313-320. (In Russ.)