Preview

Arable Farming and Plant Breeding in Belarus

Advanced search

SCREENING OF THE WORLD GENE POOL OF SPRING DURUM WHEAT ON THE YIELD AND GRAIN QUALITY

Abstract

In the North-Eastern part of the Republic of Belarus 256 accessions of spring durum wheat of different ecological and geographical origin have been studied. The economic characters have been analyzed: plant height, elements of yield and the main indicators of grain quality. The distinction of the accessions in terms of the area of origin has been established. The forms suitable for the use in breeding for yield and grain quality have been identified. In breeding for resistance to lodging it is advisable to use dwarf accessions as initial forms – Icaro, Valaniene, Gaza W-277, Esquilache. In breeding for yield, preference should be given to the original forms with high adaptive capacity and plant performance – Тоlesa, Valenta, Кatyusha, Dunyasha, Verona (Belarus); T. durum 596 (Georgia), LD 12 (USA), Damsinskaya 40 (Kazakhstan); Valentina, Duet of Chernozemya 2, Steppe 3 (Russia) and Bukuriya (Ukraine). Taking into account stable negative correlation between the yield and grain quality, it is advisable to apply step or saturating crosses in durum wheat breeding, using the forms with a high grain quality as a parent component. The varieties Tolesa, Valenta, Dunyasha, Kharkovskaya 39, Damsinskaya 90 and Damsinskaya 8 are the sources of high weight of 1000 grains, the varieties Kharkovskaya 41 and Aktyubinskaya-74 are the sources of vitreousness (above 92 %). The varieties RL 1317, Randur, Oued Kebir, Melange, Peliss Selection No 14, Singh, T. durum 605 and Menceki are distinguished in terms of protein content (above 18.5 %) and gluten content (47 % or more) in the conditions of Belarus. The variety Dunyasha is the best among national varieties.

About the Authors

N. Duktova
УО «Белорусская государственная сельскохозяйственная академия»
Belarus


N. Kuzniatsova
УО «Белорусская государственная сельскохозяйственная академия»
Belarus


E. Minina
УО «Гродненский государственный аграрный университет»
Belarus


References

1. Голик, B.C. Селекция Triticum durum Desf. / В. С. Голик, О. В. Голик. – Харьков: Магда ЛТД, 2008. – 519 с.

2. Гриб, О.М. О возделывании твёрдой яровой пшеницы в Беларуси / О. М. Гриб // Земляробства i ахова раслiн. – 2005. – № 6 (43). – С. 11–12.

3. Дуктова, Н.А. Твердая пшеница (Triticum durum Desf.) – новая зерновая культура в Беларуси: проблемы и перспективы / Н. А. Дуктова, В. П. Дуктов, В. В. Павловский // Известия НАН Беларуси. – 2015. – № 3. – С. 85–92.

4. Егоров, Г.А. Технология муки, крупы и комбикормов / Г. А. Егоров, Е. М. Мельников, Б. М. Максимчук. – М.: Колос, 1984. – 376 с.

5. Зверев, С. В. Физические свойства зерна и продуктов его переработки / С. В. Зверев, Н. С. Зверев - М.: ДеЛи принт, 2007. – 176 с.

6. Кандроков, Р. Х. Мукомольные свойства зерна твердой озимой пшеницы / Р. Х. Кандроков [и др.] // Вестник Алтайского гос. аграрного ун-та. – 2018. – № 1 (159). – С. 176–180.

7. Качество муки для производства макарон [Электронный ресурс] – Режим доступа: http://pasta.agava.ru/durum_quality3.htm – Дата доступа 04.02.2019.

8. Кретович, В. Л. Биохимия зерна и хлеба / В. Л. Кретович. – М.: Наука, 1991. – 136 с.

9. Пшеница мягкая [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://pharmacognosy.com.ua/index.php/vashe-zdorovoye-pitanije/zlakovyje-i-bobovyje/pshenitsa-myagkaja. – Дата доступа: 22.01.2018.

10. Пшеница твердая [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://pharmacognosy.com.ua/index.php/vashe-zdorovoye-pitanije/zlakovyje-i-bobovyje/pshenitsa-tverdaja – Дата доступа: 22.01.2018.


Review

For citations:


Duktova N., Kuzniatsova N., Minina E. SCREENING OF THE WORLD GENE POOL OF SPRING DURUM WHEAT ON THE YIELD AND GRAIN QUALITY. Arable Farming and Plant Breeding in Belarus. 2019;(55):221-228. (In Russ.)

Views: 165


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0130-156X (Print)