Preview

Arable Farming and Plant Breeding in Belarus

Advanced search

IMPACT OF FOLIAR APPLICATION OF NITROGEN TO SPRING SOFT WHEAT ON GRAIN UNIT AND PROTEIN CONTENT

Abstract

Grain unit is one of the main indicators of technological milling qualities of grain. The grain of spring wheat of the Lubava variety with a high natural weight was obtained with the application of N15 and N20 at the BBCH 71 stage, 807 g/L and 802 g/L respectively or 8.6 % and 7.9 % higher than the control. The highest protein content in grain was observed with the application of N15 and N20 at the grain ripening stage (BBCH 71) – 14.4% and 14.9 % respectively, which was 3.6 %-7.9 % higher than the control (the background Р60К90 (in autumn), N90 (presowing cultivation) + N30 (tillering stage).

About the Authors

V. N. Bushtevich
РУП «Научно-практический центр НАН Беларуси по земледелию»
Belarus


I. E. Drobudzko
РУП «Научно-практический центр НАН Беларуси по земледелию»
Belarus


References

1. Национальный статистический комитет Республики Беларусь. Сельское хозяйство Республики Беларусь. Статистический сборник. – Минск, 2020. – 178 с.

2. Буштевич, В.Н. Высокопродуктивные сорта – основа высоких урожаев / В.Н. Буштевич, С.И. Гриб // Земледелие и защита растений. Приложение к журналу № 3. – 2020. – С. 5- 7.

3. Семина, С.А. Урожай и качество зерна яровой мягкой пшеницы в зависимости от сорта / С.А. Семина, М.М. Мачнева // Зерновое хозяйство. – 2005. – №3. – С. 23-24.

4. Яровая пшеница / А.И. Бараев [и др.]; под общ. ред. А.И. Бараева. – М.: Колос, 1978. – 429 с.

5. Конарев, В.Г. Белки пшеницы / В.Г.Конарев. – М.: Колос, 1980. – 351 с.

6. Пумпянский, А.Я. Технологические свойства мягких пшениц / А.Я. Пумпянский. – Л.: отделение издательства Колос, 1971. – 320 с.

7. Стрельникова, М.М. Повышение качества зерна пшеницы. – Киев: Урожай, 1971. – 180 с.

8. Организационно-технологические нормативы возделывания зерновых, зернобобовых, крупяных культур: сборник отраслевых регламентов / Нац. акад. наук Беларуси, НПЦ НАН Беларуси по земледелию; рук. разраб.: Ф.И. Привалов [и др.]. – Минск: Беларус. Навука, 2012. – 288 с.


Review

For citations:


Bushtevich V.N., Drobudzko I.E. IMPACT OF FOLIAR APPLICATION OF NITROGEN TO SPRING SOFT WHEAT ON GRAIN UNIT AND PROTEIN CONTENT. Arable Farming and Plant Breeding in Belarus. 2021;(57):40-44. (In Russ.)

Views: 139


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0130-156X (Print)