EFFECT OF SOWING TERMS ON YIELD AND SOME GRAIN QAULITY PARAMETERS OF SPRING BARLEY
Abstract
The effect of sowing terms on yield formation, thousand-kernel weight and protein content in spring barley grain var. Brovar and Silfild is shown. It is established that delay with sowing dates causes yield decrease and grain quality deterioration.
References
1. Горпинченко, Т.В. Качество ячменя для пивоварения / Т.В. Горпинченко, З.Ф. Аниканова // Пиво и напитки. – 2002. – №1. – С. 18-22.
2. Мусатов, А.Г. Факторы оптимизации формирования продуктивности растений и качества зерна ярового ячменя и овса / А.Г. Мусатов, А.А. Семяшкина, Р.Ф. Дашевская // Хранение и переработка зерна. – 2007. – №7. – С. 38-41.
3. Беляков, И.И. Агротехника важнейших зерновых культур / И.И. Беляков. – М.: Высшая школа, 1983. – 207 с.
4. Зерновые культуры / Д. Шпаар [и др.]; под общ. ред. Д. Шпаара. – Минск: ФУ Аинформ, 2000. – 421 с.
5. Jablonski, B. Reakcja jeczmienia jarego na termin siewu / B. Jablonski, D. Parylak // Zesz. Problemowe Postepow Nauk Rolniczych. – 1984. – Z. 305. – S. 221-225.
6. Грязнов, А.А. Ячмень карабалыкский / А.А. Грязнов. – Кустанай: Кустанайский печатный двор, 1996. – 448 с.
7. Ячмень пивоваренный. Технические условия: ТУ BY 190239501.773–2010. – Введ. 01.07.10. – Минск: Технические условия: Государственный комитет по стандартизации РБ, 2010. – 9 с.
Review
For citations:
Poznyak E.I. EFFECT OF SOWING TERMS ON YIELD AND SOME GRAIN QAULITY PARAMETERS OF SPRING BARLEY. Arable Farming and Plant Breeding in Belarus. 2014;(50):188-194. (In Russ.)