DEVELOPMENT OF GENETIC SOURCES OF WX-TYPE STARCH IN MILLET GRAIN AND THEIR USE IN PRACTICAL BREEDING
Abstract
The inheritance details of the character of “starch type in millet grain” and its correlation with other characters were studied. The genetic sources of amylopectin millet registered in the Bank of Genetic Resoursces of Ukraine was developed. The first amylopectin variety Shabanevske was registered in the State Register of Plant Varietes of Ukraine.
References
1. Плешков, Б.П. Биохимия сельскохозяйственных растений / Б.П. Плешков. – Москва: Колос, 1975. – 496 с.
2. Технология крахмала и крахмалопродуктов / Н.Н. Трегубов [и др.]. – Москва: Пищевая промышленность, 1970. – С. 18-30.
3. Уварова, И.И. Использование просяной муки в производстве печенья / И.И. Уварова, А.С. Прокопец // Вести вузов. Пищевая технология. – 1994. – №4. – С. 35-40.
4. Рыбак, А.И. Новые генетические аспекты улучшения качества пшеницы / А.И. Рыбак, Н.А. Литвиненко // Вестник аграрной науки. – 2009. – №4. – С. 35-40.
5. Яшовский, И.В. Селекция и семеноводство проса / И.В. Яшовский. – Москва: Агропромиздат, 1987. – 256 с.
6. Капрелянц, Л.В. Биотехнологические основы переработки сырья в пищевых и кормовых продуктах: автореф. дис. … доктора тех. наук / Л.В. Капрелянц. – Одесса, 1993. – 32 с.
Review
For citations:
Samborskaya E.V. DEVELOPMENT OF GENETIC SOURCES OF WX-TYPE STARCH IN MILLET GRAIN AND THEIR USE IN PRACTICAL BREEDING. Arable Farming and Plant Breeding in Belarus. 2015;(51):309-313. (In Russ.)