Preview

Arable Farming and Plant Breeding in Belarus

Advanced search

BIOLOGICAL EFFICIENCY OF BACTERIAL PRODUCT KLEVERIN ON WHITE CLOVER SWARDS

Abstract

The results of the use of bacterial product Kleverin on white clover swards are presented in the article. It was established that in the first year of use, treatment of white clover seeds with product Kleverin promotes plant growth and development (emergency of the second ternate leaf 2 days earlier; increase of plant saving by 14-15%). The application of the product on one-year white clover swards at the phase of one-two ternate leaves contributes to the plant growth and accumulation of overground biomass by 12.6% in comparison with the standard and by 12.9% when Kleverin was used on the seeds.

About the Authors

E. R. Klyga
Научно-практический центр НАН Беларуси по земледелию
Belarus


P. P. Vasko
Научно-практический центр НАН Беларуси по земледелию
Belarus


References

1. Доспехов, Б.А. Методика полевого опыта / Б.А. Доспехов. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.

2. Методика опытов на сенокосах и пастбищах / В.Г. Игловиков [и др.]. – ВИК, 1971. – 233с .

3. Чекель, Е.И. Эффективность бактериального препарата Клеверин на клевере луговом / Е.И. Чекель, Л.В. Дервоед, Л.В. Перебитюк // Кормопроизводство: технологии, экономика, почвосбережение: матер. Межд. науч.-практ. конф., г.Жодино, 25-26 июня 2009 г. / РУП «Науч.-практ. центр НАН Беларуси по земледелию»; редкол.: Ф.И. Привалов (гл. ред.). [и др.]. – Минск, ИВЦ Минфина, 2009. – С. 197-198.

4. Дервоед, Л.В. Биологическая и хозяйственная эффективность бактериального препарата Клеверин / Л.В. Дервоед // Современные технологии сельскохозяйственного производства: XII Междунар. науч.-практ. конф., г. Гродно, 15-16 мая 2009 г. – Гродно, Издательскополиграфический отдел УО ГГАУ, 2009. – С. 181-182.


Review

For citations:


Klyga E.R., Vasko P.P. BIOLOGICAL EFFICIENCY OF BACTERIAL PRODUCT KLEVERIN ON WHITE CLOVER SWARDS. Arable Farming and Plant Breeding in Belarus. 2016;(52):218-223. (In Russ.)

Views: 162


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0130-156X (Print)