RESISTANCE OF PEA VARIETIES TO POWDERY MILDEW
Abstract
Under the Belarusian Polesie conditions, the resistance of sowing and field pea varieties to powdery mildew was studied. It was established that under the favorable soil and climatic conditions, Bogatyr cheshskiy, Aist, Kudesnik, Natalievskiy sowing pea varieties, Svitanak, Agat and Eva field pea varieties had a very weak resistance degree to the disease. Eifel, Belus, Millennium, Chervensky, Multik sowing pea varieties, Gomelskaya and Aleks field pea varieties had a weak resistance degree.
About the Author
N. F. TerletskayaBelarus
References
1. Тимина, Л.Т. Устойчивость гороха овощного к мучнистой росе / Л.Т. Тимина, И.П. Котляр, Е.П. Пронина // Овощи России. – 2013. – №1(18). – С.73-75.
2. Чекалин, Н.М. Генетические основы селекции зернобобовых культур на устойчивость к патогенам. – Полтава: «Iнтерграфiка». – 2003. –186 с.
3. Государственный реестр сортов [Электронный ресурс]. – 2016. – Режим доступа: http://sorttest.by/d/306784/d/reyestr_2016g.pdf. – Дата доступа: 20.01.2017.
4. Кирик, Н.Н. Мучнистая роса гороха / Н.Н. Кирик, В.Е. Кицно // Защита растений. – 1975. – № 11. – С. 48-49.
5. Макашева, Р.Х. Культурная флора СССР / Р.Х. Макашева. – Ленинград: Колос, 1979. – Т. 4: Зерновые бобовые культуры. Горох. – 324 с.
Review
For citations:
Terletskaya N.F. RESISTANCE OF PEA VARIETIES TO POWDERY MILDEW. Arable Farming and Plant Breeding in Belarus. 2017;(53):165-171. (In Russ.)