Preview

Arable Farming and Plant Breeding in Belarus

Advanced search

RESISTANCE OF PEA VARIETIES TO POWDERY MILDEW

Abstract

Under the Belarusian Polesie conditions, the resistance of sowing and field pea varieties to powdery mildew was studied. It was established that under the favorable soil and climatic conditions, Bogatyr cheshskiy, Aist, Kudesnik, Natalievskiy sowing pea varieties, Svitanak, Agat and Eva field pea varieties had a very weak resistance degree to the disease. Eifel, Belus, Millennium, Chervensky, Multik sowing pea varieties, Gomelskaya and Aleks field pea varieties had a weak resistance degree.

About the Author

N. F. Terletskaya
ГНУ «Полесский аграрно-экологический институт НАН Беларуси»
Belarus


References

1. Тимина, Л.Т. Устойчивость гороха овощного к мучнистой росе / Л.Т. Тимина, И.П. Котляр, Е.П. Пронина // Овощи России. – 2013. – №1(18). – С.73-75.

2. Чекалин, Н.М. Генетические основы селекции зернобобовых культур на устойчивость к патогенам. – Полтава: «Iнтерграфiка». – 2003. –186 с.

3. Государственный реестр сортов [Электронный ресурс]. – 2016. – Режим доступа: http://sorttest.by/d/306784/d/reyestr_2016g.pdf. – Дата доступа: 20.01.2017.

4. Кирик, Н.Н. Мучнистая роса гороха / Н.Н. Кирик, В.Е. Кицно // Защита растений. – 1975. – № 11. – С. 48-49.

5. Макашева, Р.Х. Культурная флора СССР / Р.Х. Макашева. – Ленинград: Колос, 1979. – Т. 4: Зерновые бобовые культуры. Горох. – 324 с.


Review

For citations:


Terletskaya N.F. RESISTANCE OF PEA VARIETIES TO POWDERY MILDEW. Arable Farming and Plant Breeding in Belarus. 2017;(53):165-171. (In Russ.)

Views: 149


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0130-156X (Print)