Preview

Arable Farming and Plant Breeding in Belarus

Advanced search

CHARACTERISTICS OF IN VITRO INTRODUCTION OF GREEN PEA FOR FURTHER MICROCLONAL PROPAGATION

Abstract

The possibility of in vitro introduction of green pea was studied. It was established that Domestos (15 %, 30 minutes’ exposure) and Chloramin B (8 %, 25 minutes’ exposure) were optimal sterilizing agents for green pea. The maximum intensity of callus formation was observed in the variants with weak sterilizing agents: alcohol (77.3 %) and Khozyaiushka (123.8%). Direct morphogenesis was observed in all the variants of the experiment, regardless of the way of sterilization.

About the Authors

N. L. Ermolenko
РУП «Научно-практический центр НАН Беларуси по земледелию»
Belarus


I. N. Sinitsa
РУП «Научно-практический центр НАН Беларуси по земледелию»
Belarus


E. N. Kulinkovich
РУП «Научно-практический центр НАН Беларуси по земледелию»
Belarus


References

1. Соболева, Г.В. Скрининг различных морфотипов гороха по устойчивости к осмотическому стрессу в селективных системах in vitro / Г.В. Соболева [и др.] / Зернобобовые и крупяные культуры. – 2019. – №3 (31). – С. 22–27.

2. Сащенко, М.Н. Особенности развития растений гороха при микроклональном размножении в условиях культуры in vitro / М.Н. Сащенко [и др.]. // Вестник Алтайского государственного университета. – 2014. – №6 (116). – С. 24–29.

3. Соболева, Г.В. Регенерация растений гороха (Pisum sativum L) в культуре каллусной ткани / Г.В. Соболева // Зернобобовые и крупяные культуры. – 2016. – №3 (19). – С. 27–35.

4. Жужжалова, Т.П. Особенности вегетативного размножения гороха в культуре in vitro / Т.П. Жужжалова [и др.] // Научные ведомости. Серия естественные науки. – 2011. – №9(104). Выпуск 15/2. – С. 140–144.

5. Суворова, Г.Н. Разработка и использование биотехнологических методов для создания новых форм растений зернобобовых и крупяных культур / Г.Н. Суворова [и др.] // Зернобобовые и крупяные культуры. – 2012. – №2. – С. 10–13.


Review

For citations:


Ermolenko N.L., Sinitsa I.N., Kulinkovich E.N. CHARACTERISTICS OF IN VITRO INTRODUCTION OF GREEN PEA FOR FURTHER MICROCLONAL PROPAGATION. Arable Farming and Plant Breeding in Belarus. 2020;(56):388-394. (In Russ.)

Views: 145


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0130-156X (Print)